×

Aankondiging

15 februari 2019

Ilana – The Creator is het nieuwe album van Mdou Moctar

Geschreven door: WiM Redactie

Label: Sahel Sounds

Wij zijn groot fan van Mdou Moctar, al vier albums lang. De Tuareg gitarist die de onweerstaanbare sound van de Sahara met onnavolgbare rock en psychedelica verrijkt en immer weet te verrassen met zijn albums. Zijn op 28 maart te verwachten nieuwe album Ilana, naar het Engels als The Creator vertaald, laat een nog ambitieuzere Moctar horen.

moctar

Moctar werd bekend met de uitzinnige live shows die hij in zijn thuisgebied vanaf jonge leeftijd met zijn band gaf. Middelpunt was het geweldige gitaarspel van Moctar en zijn politieke en sociale teksten. Opvallend genoeg bleek zijn eerste album Anar (2008) een experimentele met autotune vocalen gedreven aangelegenheid die via streams op mobiele telefoons en de compilatie Music From Saharan Cellphones uit 2011, ontzettend populair werd. Met het album Afelan (2013) bevestigde hij zijn nieuw verworven reputatie.

Een belangrijke rol voor zijn groeiende populariteit kwam ook door zijn hoofdrol in de Noord Afrikaanse filmbewerking van Prince’ Purple Rain onder de titel Akounak Tedalat Taha Tazoughai, wat zoveel betekend als ‘Blauwe Regen met een klein beetje rood er doorheen’ omdat ze in Tuareg geen woord voor de kleur paars hebben. Een album verscheen onder dezelfde titel (2015).

Na met zijn vierde album Sousoume Tamachek in 2017 en een dikke tour wederom grote indruk gemaakt te hebben toog hij voor het maken van een nieuw album naar Detroit. Daar, op afstand van zijn thuisland, maakte hij zijn wellicht meest ambitieuze album tot nu toe. Wat we reeds van Ilana – The Creator hoorden overtreft onze verwachtingen. We moeten er nog tot einde maart op wachten maar het vrijgeven van eerste track Kamane Tarhanin geeft al prachtig inzicht. Wat een overweldigende song toch weer!

https://www.youtube.com/watch?v=hLJar_sPHco

En nog een fijne live uitvoering ook: