×

Aankondiging

16 juli 2015

David Gilmour kondigt nieuw album Rattle That Lock aan

Geschreven door: WiM Redactie

Label: Parlophone

Van David Gilmour verschijnt op 18 september zijn langverwachte nieuwe soloalbum Rattle That Lock. De gelijknamige single gaat vrijdag 17 juli in première.

David Gilmour mag een legendarisch muzikant worden genoemd: Hij werd bekend als gitarist van Pink Floyd, waarmee hij vorig jaar nog het album The Endless River uitbracht. Rattle That Lock is zijn vierde soloalbum en de opvolger van het nummer 1-album On An Island uit 2006.

Op zijn nieuwe album werden de teksten overwegend geschreven door zijn echtgenote en jarenlange schrijfpartner Polly Samson. Voor de productie tekende Gilmour zelf, wederom samen met Phil Manzanera (Roxy Music). Het opvallende coverbeeld werd verzorgd door Dave Stansbie van The Creative Corporation, onder Creative Directorship van Aubrey Powell van Hipgnosis, de Britse ontwerpgroep (mede opgericht door Pink Floyd-hoesontwerper Storm Thorgerson) die verantwoordelijk was voor vele legendarische albumcovers.

Tracklisting Rattle That Lock:

  1. 5 A.M. (Gilmour)
  2. Rattle That Lock (Gilmour/Samson/Boumendil)
  3. Faces of Stones (Gilmour)
  4. A Boat Lies Waiting (Gilmour/Samson)
  5. Dancing Right in Front of Me (Gilmour)
  6. In Any Tongue (Gilmour/Samson)
  7. Beauty (Gilmour)
  8. The Girl in the Yellow Dress (Gilmour/Samson)
  9. Today (Gilmour/Samson)
  10. And Then….. (Gilmour)

Titelnummer Rattle That Lock gaat morgen in première op het Britse radiostation BBC Radio 2, waarna het nummer meteen in de hele wereld beschikbaar is als download en stream. De song begint met de vier noten, gecreëerd door Michael Boumendil, die op Franse SNCF treinstations voorafgaan aan dienstmededelingen. David Gilmour nam ze op zijn iPhone op toen hij aanwezig was op station Aix. De songtekst van Polly Samson is geïnspireerd door het tweede deel van John Miltons Paradise Lost, dat ook voorkomt in haar laatste roman The Kindness. Op de single zijn tevens het Liberty Choir en zangeressen Mica Paris en Louise Marshall te horen.

Tegelijk met zijn nieuwe album kondigde David Gilmour vandaag ook een Noord-Amerikaanse tournee aan, die hem in maart en april 2016 langs steden als New York, Chicago, Los Angeles en Toronto zal brengen.

Dit najaar toert Gilmour eerst nog door Europa en doet in september en oktober onder meer Kroatië, Italië, Duitsland en vijfmaal de Royal Albert Hall in Londen aan. Over eventuele Nederlandse data is tot op heden niets bekend.