Aankondiging

10 juni 2010

Underworld komt in september met nieuw album ‘Barking’

Geschreven door: Robert Schuurman

Label: V2

Het op 13 september te verschijnen Barking is de titel van het eerste Underworld album in drie jaar en het eerste dat is gemaakt met een reeks gastartiesten en producers, waaronder Paul van Dyk, Dubfire en High Contrast. Alle nummers zijn door de band geschreven in de eigen studio in Essex waarna ze werden gegeven aan een aantal geselecteerde studiobazen, afkomstig uit het gehele dance-spectrum, met als doel hun creativiteit en stijl aan het rauwe materiaal toe te voegen. Het resultaat is een album met de beste, meest doordachte verzameling Underworld nummers in ruim een decennium. Vanaf de eerste bass-pulses, mierzoete zangtonen en fuzzy hi-hats is de toon meteen gezet. Barking is onmiskenbaar Underworld. Met een perfect uitgebalanceerde mix van melodie en ritme is Underworld terug in topvorm. Scribble, de eerste track van Barking, is nu verkrijgbaar via underworldlive.com en verschijnt op 28 juni als single, met daarop o.a. een remix van Netsky. Op 17 juli is Underworld headliner op het iTunes festival in het Roundhouse in Londen.

Tracklisting Barking
01. Bird 1 (additional production by Dubfire)
02. Always Loved A Film (a/p Mark Knight & D. Ramirez)
03. Scribble (a/p High Contrast)
04. Hamburg Hotel (a/p Appleblim & Al Tourettes)
05. Grace (a/p Dubfire)
06. Between Stars (a/p Mark K & D. Ramirez)
07. Diamond Jigsaw (a/p Paul van Dyk)
08. Moon In Water (a/p High Contrast)
09. Louisiana

Underworld bestaat uit Rick Smith en Karl Hyde. De twee werken al samen sinds ze elkaar eind jaren ’70 ontmoetten op de universiteit van Cardiff. Nadat ze hadden gewerkt met bands en artiesten als
Conny Plank, Iggy Pop en Debbie Harry, begonnen Smith en Hyde (met hulp van DJ Darren Emerson) begin jaren ’90 met het maken van clubmuziek. Eerst onder de naam Lemon Interupt, daarna onder de naam Underworld, genoemd naar een oude band van de twee. Mmm… Skyscraper, I Love You verscheen in 1993 als eerste single en Underworld werd niet veel later een van de eerste dancebands die op de cover van een wekelijks muziektijdschrift terecht kwam. Daarna nam de carrière van Underworld een vlucht en werden de singles van elk album (Dubnobasswithmyheadman, Second Toughest In The Infants, Beaucoup Fish, One Hundred Days Off en Oblivion With Bells) wereldhits. In 2005 bracht Underworld de Riverrun series uit, een drietal downloadable mixen van nieuw en demomateriaal, waarmee Underworld een van de eerste acts van dat formaat was die zelf haar muziek verkocht. De band ging daarna via www.underworldlive.com door met het uitbrengen van alternatieve versies en muzikale curiositeiten.

Underworlds langlopende relatie met regisseur Danny Boyle heeft ervoor gezorgd dat de muziek van het tweetal in veel films is gebruikt. In 1996 werd de voormalig B-kant Born Slippy (Nuxx) dè soundtrack van die zomer en verkocht ruim een miljoen exemplaren toen het op single uitkwam. Meer recentelijk is de muziek van Underworld te horen in de sci-fi film Sunshine. Begin jaren ’90 hielpen Smith en Hyde mee de designstudio Tomato op te richten. Daarnaast heeft Kyle intensief gewerkt met Brian Eno op diens Pure Scenius project, waarbij ze grotendeels geïmproviseerde optredens gaven in het Opera House in Sydney en het Brighton Festival.